Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Suli

Petőfi Sándor

  A kézdivásárhelyi  Petőfi Sándor iskola nagy múltra tekint vissza. Az iskola épületei régebben az Ady Endre utcában voltak. Az épületek egy részét Mária Terézia (1740-1780) idejében építették és kaszárnyaként szolgáltak. Innen származik az iskola hétköznapi elnevezése, a „kaszárnya-iskola”. Az 1970-es években egy új épületrésszel gazdagodott, amit a tanulók nagy létszáma követelt meg. Az 1834-es tűzvész elpusztított Kézdivásárhely egy részét és ezzel együtt az arhívumokat is , ezért keveset tudunk az iskola azelőtti történetéről.

   A jelenlegi adatok szerint az iskola 1871-ben kezdte meg tevékenységét mint közösségi iskola.
   Az 1948-as tanügyi reform után alsó- és felsőtagozattal működik. Ezzel egyidőben a Kantában, a katolikus templom melletti iskolában 4 elemi osztály kezdi meg tevékenységét, amelyek szintén az 1-es Számú Általános Iskolához tartoztak. Ezeket az elemi osztályokat  és az Apor Péterből a gimnáziumi osztályokat 1954-ben egyesítik és elköltöztetik az Ady Endre utcába 1 -es Számú Általános Iskola név alatt. 1964-ig mint 7 osztályos általános iskola működik, majd ezután 8 osztály lesz a kötelező.

   1999 október 21-én az iskola felveszi a Petőfi Sándor nevet. 2000 május 26-án felavatják az iskola udvarán Petőfi Sándor szobrát, amelyet Vetró András készített.
   2007-ben az iskola új épületbe költözik át. Az avatóünnepségen számos rangos meghívott volt jelen. A költözés az új épületbe nem volt problémamentes, de sikerült. A régi épületeket a Református Kollégium és az Apor Péter Iskolaközpont kapta meg.
   Az új iskolában 26 osztály működik (az oktatás magyar és román nyelven  folyik ), 3 szaktanterem (kémia-fizika, biológi és informatika), könyvtár és fitnessterem . A testnevelési órákat a közeli sportcsarnokban tartják.

   Az iskola tanulói számos tantárgyversenyen értek el kitűnő eredményeket, országos szinten is.

 Molnár Józsiás

A Molnár Józsiás I-VIII Osztályos Iskola 1979-ben épült, és 1980-tól létezik, mint oktatási intézmény. Minden osztálynak hangulatos tanterme van, a sajátos tantárgyak tanításához szaktantermek, gyakorlótermek, könyvtár, valamint egy multimédiás kabinet áll a tanulók rendelkezésére. Tágas és barátságos iskolaudvarunkon aszfaltozott focipálya és a közelmúltban kialakított füves park ad lehetőséget a sportolásra, játékra.

parkgyerekekkel park

 

   Iskolánkban az elemi osztályokban hagyományos, step by step és zene tagozat, az V-VIII. osztályokban minden évfolyamon  hagyományos, zene és nyelvosztály működik.

 

osztalyban tornaora

 

   A zenetagozaton a gyermekek vonós, fa- és rézfúvós, pengetős, billentyűs hangszerek közül választhatnak.

    A Step by Step program keretén belül a pedagógus a gyermekek egyéni szükségleteit figyelembe véve szervezi meg az oktatói-nevelői munkáját, ahhoz, hogy független, nyitott, érdeklődő, egymást kölcsönösen megbecsülő személyiségekké nevelje a gyermekeket.

   Az iskola életében rendszeresek a hangversenyek. A Karácsonyváró Koncert különlegessége abban rejlik, hogy ezen az eseményen mind az iskola tanárai, mind diákjai színpadra lépnek. Az iskola életét színesítik a népi- és társasági tánccsoportok fellépései, valamint kiteljesítik a tevékenységeket a népi-, mini szimfonikus-, régi zenekarok előadásai. Ugyanakkor hagyomány ünnepi keretek közt megemlékezni a Step by Step tagozaton a 100. nap”-ról az iskolában. A pályázatok nyújtotta lehetőségeket is igyekszünk kihasználni, így iskolánk zöldövezetét 2008-2009-ben kétszeresére növeltük és felújítottuk funkcionális és esztétikus kertbútorzattal valamint szelektív hulladékgyűjtő szigetet hoztunk létre.

   A Diáktanács az a közösségi szervezet, melynek keretében a diákok hangot adhatnak véleményüknek az iskolával kapcsolatban.  Ugyanakkor, igyekszik a diákok igényeit kielégítve, tudományos, sport- vagy kulturális jellegű programokat szervezni.

   A negyedévente megjelenő Rikkancs suliújság megtanítja a diákokat arra,  hogyan lehet építő, kreatív munkát végezni a csoportban.